Przepis na bułki bez glutenu

Niektóre osoby nie mogą spożywać produktów, które zawierają gluten. Takie osoby chorują na celiakię. Jak sobie z tym radzą? W jakich produktach znajduje się gluten? Co mogą jeść? Postaram się przybliżyć nieco ten temat w poniższym tekście. Przedstawię także szybki sposób na przygotowanie pysznych bułek bez glutenu.

Przepyszne bułki bez glutenu – szybki przepis 

pyszne bułki bezglutenoweCeliakia to choroba, która objawia się nieprzyjemnymi dolegliwościami od strony układu pokarmowego. Przez celiakię mogą nam także wypadać włosy czy osłabiać się paznokcie. Choroba ta spowodowana jest nietolerancją glutenu przez nasz organizm. Kluczem do ustąpienia objawów jest całkowite wyeliminowanie go ze swojej diety. Chorzy na celiakię muszą unikać produktów, które zawierają pszenicę, żyto, pszenżyto czy jęczmień. Dlatego tak ważne jest to, aby czytać etykiety kupowanych produktów. Należy spożywać jedynie pieczywo bezglutenowe, zrobione z mąk, które nie zawierają glutenu. Podobnie jest w przypadku bułek, ciast, przekąsek czy niektórych kasz. Jeśli chcemy przygotować bezpieczne i pyszne bułki bezglutenowe w domu, warto skorzystać z prostego przepisu. Wystarczy nam około 600 gram mąki bezglutenowej, trochę soli oraz 10 gram suchych drożdży. Do tak przygotowanej sypkiej mieszanki musimy dodać około pół litra ciepłej wody oraz 4 łyżki oleju. Po wyrośnięciu ciasta, formuje się z niego kulki i umieszcza na blaszce. Tak przygotowane bułeczki piecze się pół godziny w piekarniku w 230 stopniach. 

Przepis na bułki możemy dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione ziarna. Ważne jest to, aby dodatki również były bezglutenowe. Możemy zdecydować się na posypanie bułeczek na przykład pestkami dyni, słonecznikiem czy czarnuszką. Doda to wyjątkowego smaku naszym domowym bułeczkom.