Czym jest proszek Ashwagandha?

Życie większości ludzi obfituje w dużą ilość stresu i presji, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Jeżeli nie potrafimy sobie z nimi skutecznie radzić, to w perspektywie czasu mogą doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Dla kogo jest sproszkowana Ashwagandha?

proszek ashwagandhaLekarze od dawna wiedzą, że większość lekarstw na dzisiejsze choroby znajduje się w przyrodzie. W aptekach możemy znaleźć mnóstwo suplementów diety czy leków na bazie naturalnych ziół, które wykazują pozytywny wpływ na nasze zdrowie, a także skutecznie walczą z wieloma chorobami. Jednym z naturalnych produktów, po jakie warto sięgnąć, jeżeli zmagamy się z dużą ilością stresu, jest proszek Ashwagandha, który popularnie jest znany pod nazwą indyjskiego żeń – szenia. Jest to naturalny adaptogen, który przeciwdziała wielu dolegliwościom związanym z nadmiernym stresem. Przede wszystkim obniża poziom kortyzolu, polepsza jakość snu, zwiększa odporność na stres, wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz poprawia samopoczucie i dodaje sił witalnych. Jednym z głównych składników żeń – szenia są witanolidy, którym roślina ta zawdzięcza działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne oraz skutecznie obniża ciśnienie. Substancje zawarte w korzeniu, który zostaje sproszkowany, głównie wpływają na układ nerwowy. W naturalny sposób poprawiają jakość snu i koncentracji oraz zwiększają koncentrację. Ten naturalny proszek będzie idealnym rozwiązaniem dla osób zestresowanych i mających kłopoty w zasypianiu, ponieważ pomoże on nim się wyciszyć.

Sproszkowany korzeń Ashwagandha należy spożywać jako dodatek do posiłków w porcji około trzech łyżek dziennie. Jego spożycie nie jest zalecane jedynie kobietom w ciąży i osobom z nadczynnością tarczycy, gdyż może to zaburzyć pracę tego narządu.